Paardrijden op Equito deel 3: mag ik deze dans van jou?

Paardrijden is geen individuele sport, zoals veel mensen denken.
Het is een contactsport met een bijzondere partner, het paard.
Paarden zijn al duizenden jaren met mensen samen. Mens en paard zijn in al die tijd heel goed op elkaar ingespeeld geraakt. Zo kunnen paarden als kuddedieren niet alleen de emoties, energie en intentie van andere paarden inschatten, maar begrijpen ze ook onze emoties, energie en intentie doordat ze onze lichaamstaal kunnen lezen en aanvoelen. Daarom is het samenwerken met een paard zo bijzonder.
Paardrijden is een sport, waarbij je diverse fysieke vaardigheden traint. Maar het is ook mentale training, waarbij je leert om non-verbaal te communiceren en leert leidinggeven op een positieve manier.
Paardrijden lijkt op dansen met jouw paard als danspartner!
Bij het paardrijden beweeg je samen met het paard. Samen gaan jullie op zoek naar harmonie. Jullie bewegen met een mooie energie in het ritme dat hoort bij de gang waarin het paard loopt: de stap is een viertact, de draf een tweetact en de galop een drietact.
Als ruiter ben je de ‘leidende danspartner’. Je bepaalt de gang, het ritme en de richting waarin jullie gaan en je helpt het paard om samen met jou in balans te bewegen. Als ruiter streef je er naar om in balans te zijn met het paard en voel je aan welke hulpen het paard van jou nodig heeft om allerlei bewegingen samen goed te kunnen uitvoeren. Het is als een dans waarin zowel paard als ruiter de bewegingen van de ander begrijpt en voorspelt, waardoor ze echt samen bewegen. Durf jij een dansje te wagen?