Droevig nieuws....

Tot ons grote verdriet hebben we droevig nieuws.
Vanochtend (vrijdag 29 juli) hebben we samen met de dierenarts het moeilijke besluit moeten nemen om onze lieve Balou te laten inslapen. Ze is 25 jaar oud geworden.

Balou leed al enkele jaren aan een ouderdomsziekte, de ziekte van Cushing. Medicijnen en goed management kunnen deze stofwisselingsziekte vertragen maar helaas niet stoppen. De combinatie van een onlangs opgelopen beenblessure en het opspelen van deze ziekte maakte dat zij veel pijn had en er geen kans op verbetering was.
In overleg met de dierenarts hebben we daarom moeten besluiten toch nog erg onverwacht afscheid van haar te moeten nemen.
Bijna alle ruiters van Equito hebben wel op haar gereden en vrijheidsdressuur met haar gedaan. Ze heeft veel ruiters geholpen hun springangst te overwinnen en met al haar kuren en grapjes iedereen wel eens wanhopig gemaakt. Ze was de absolute spelletjeskampioen met voetbal, wortelrace en ringsteken als favoriete onderdelen.
We zullen haar heel erg missen en we wensen jullie ook allemaal heel veel sterkte met dit verlies.

Het verhaal van Balou
Het begon in een Café in Kootwijk. Haar vorige eigenaar was hier met zijn paarden op men-vakantie. In het café ontmoette hij iemand die vroeg of hij nog een brave menpony zocht.
Is hij echt heel braaf? Ja hoor, wacht maar, dan laat ik het je zien. De man liep weg en kwam tien minuten later terug het café in…. met een kleine donkerbruine pony aan het halster!
Dit was Balou, die het alleen maar heel erg leuk vond om in het cafe binnen te mogen kijken.
Het was 2003 en Axel en Maaike waren net begonnen met ponymanege Equito. De enige manegepony’s waren Ukkie, Natascha en Sammy. Omdat er al snel meer ruiters wilde komen rijden, was Maaike hard op zoek naar een leuke, sterke, brave kleine pony. En via-via kwam ze bij Balou terecht.

Het was een klein donkerbruin vierjarig ponytje met een schattig wit kolletje. Ze stond stevig op haar hoefjes en liet zich niet gauw van de wijs brengen. Eenmaal op Equito bloeide ze helemaal op en kon ze haar humor en slimheid ten volle benutten.
In haar jonge jaren had ze best wat wilde haren en deed ze soms ondoordachte dingen: bakkabouters zoeken, kinderen eraf bokken of gewoon tijdens de les even lekker gaan rollen in het zand: “ruiter? Welke ruiter?”
Maar dankzij haar charme en haar schattige hinnikje kwam ze er altijd weer mee weg. Ondanks haar geringe grote, deed ze niets onder voor de andere pony’s. Ze was ze (bijna) allemaal de baas!
Ze was wel een merrie, maar ze was vooral stoer: buitenritten en springen waren echt haar ding! Maar nog leuker is natuurlijk lekker voetballen! Al waren andere spelletjes ook best prima, zolang je je maar niet te druk hoeft te maken. Want kouwe drukte, daar hield ze niet van. Soms was ze wel erg gemakzuchtig, tot ergernis van de instructeurs als ze alweer in een hoek van de bak stond te staan…
Maar meestal kwam ze zelfs daar nog goed mee weg: gedenkwaardig was het puntenspringparcours, waarbij ze na elke hindernis eerst een hapje van de strobaalsprong ging nemen, om tussendoor wel een foutloos parcours te springen en dus te winnen!
Het allerleukste was volgens Balou natuurlijk lekker eten! Ze had daardoor mooie natuurlijke rondingen, wat haar schattigheidsfactor verder verhoogde, in combinatie met haar pientere oogjes en sprekende oortjes. En ze was best bereid iets te doen voor haar hobby: binnen de kortste keren was ze ponykunstjeskampioen. Ze veroverde vele harten (en worteltjes) met haar fantastische clowns-act! Maar alleen de echte insiders wisten hoe knap deze prestaties waren! Ze leerde ze dankzij haar enthousiaste vaste verzorgstertje Sanne en daar hebben heel veel ruitertjes van Equito nog heel lang plezier van gehad.
Kortom Balou is altijd één van de meest veelzijdige en meest geliefde pony’s van de manege geweest. En wat ze ook verzon, niemand kan ooit lang boos op haar blijven! Juist door haar plekje vlak bij de ingang kon ze altijd alles overzien en iedereen in de gaten houden.

Balou heeft tijdens haar leven op Equito honderden ruiters de basis geleerd en aan ontelbare shows meegedaan: als clowntje, als olifant, als drakendoder en nog veel meer.
Heel veel hulptroepen hebben pas echt goed leren freestylen als ze mochten helpen met Balou in de beginnersles. Ze heeft voor de kar gelopen, een fotoshoot gedaan met de Toppers, op Koninginnedag door Amsterdam gewandeld, scholen bezocht en heel veel kunsten uitgehaald, Maar vooral heeft ze heel veel kinderen én volwassenen blij gemaakt en onvergetelijke herinneringen bezorgd.
We zullen de herinneringen aan Clowntje Balou koesteren

Axel, Maaike en alle medewerkers van Team Equito, met dank aan Sanne voor haar bijdrage aan dit verhaal.

terug naar: Ponypraatjes