Maaike in het Amstelveens Nieuwsblad
Afgelopen woensdag (5 januari 2022) stond Maaike in het Amstelveens Nieuwsblad. In het kader van de rubriek “Kettinggesprek” is ze geintervieuwd door Naomi Heidinga (tevens foto). Hieronder de tekst van het artikel:
Kettinggesprek Maaike van Rijn: ‘We willen kinderen leren samen te werken met de pony’s’
AMSTELVEEN Op 1 januari bestaat Ponymanege Equito aan de Kalfjeslaan in Amstelveen 19 jaar. Met het realiseren van deze manege die zich richt op kinderen, kwam een droom voor eigenaresse Maaike van Rijn uit. Ze maakte als kind al plannen voor de allerleukste manege van Nederland. Ze runt het bedrijf samen met haar man, Axel Groenveld. Ze geeft onder meer antwoord op de vraag: hoe zorgen jullie ervoor dat kinderen en jullie belangrijkste werknemers, de pony’s, het naar hun zin hebben op de manege?

Hoe ga je verder na het realiseren van een droom?
“Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren. Het runnen van een manege is er in de loop der jaren niet makkelijker op geworden, bijvoorbeeld vanwege de toenemende regeldruk en regelgeving. Het is steeds lastiger om alles betaalbaar te houden, met stijgende prijzen voor onder meer voer en energie. Ook op het gebied van verzekeringen zijn er steeds meer uitdagingen. De mentaliteit van mensen verandert, ze willen alles op hun manier en op het moment dat het hen uitkomt. Dat heeft het werk niet makkelijker gemaakt. Maar toch zou ik niet anders willen: ik vind het nog steeds leuk om elke dag kinderen te ontvangen op ons bedrijf. Om te zien hoe ze met de pony’s omgaan, hoe ze hiervan groeien en zich ontwikkelen. Ze doen hier vaardigheden op waar ze de rest van hun leven iets aan hebben. Op Equito ontstaan langdurige vriendschappen. Ruiters blijven lang bij ons rijden. Sommige zijn nu zelfs als instructeur of coach actief. Dat geeft een goed gevoel. Verder doen we onze uiterste best om in te spelen op nieuwe uitdagingen en veranderingen in de maatschappij. Dierenwelzijn staat bij ons hoog in het vaandel en we zetten in op duurzaamheid. Daarbij kijken we niet alleen naar milieumaatregelen; het ecologisch inrichten van ons erf hoort daar ook bij. Naast de pony’s biedt ons erf ook een thuis voor andere diersoorten, zoals vogels en kleine zoogdieren. Ze vinden beschutting in de bosjes op het erf, we hebben een insectenhotel en met de kinderen hebben we vogelhuisjes getimmerd.”
Hoe zorgen jullie ervoor dat het leuk blijft voor kinderen en de pony’s?
“Dat doen we onder meer door creatief te zijn en open te staan voor nieuwe ideeën. Er is enorm veel kennis en informatie beschikbaar over het omgaan met paarden, hoe ze leren en over paardenwelzijn. De manier waarop we omgaan met paarden en hoe we hier tegenaan kijken in Nederland is in de loop der jaren enorm veranderd. Ook volgen we ontwikkelingen op het gebied van educatie, lesmethoden en de motorische ontwikkeling van kinderen op de voet. Door afwisselende lessen te bieden, waarbij we kinderen niet alleen op rijkunstig gebied opleiden, maar hen ook leren over de omgang met paarden en de paardentaal, willen we kinderen leren samen te werken met de pony’s. Zo blijft het zowel voor de kinderen als de pony’s leuk en uitdagend.”
Zijn er zaken waar je je zorgen over maakt?
“We zien dat de motoriek van kinderen minder wordt. Voor kinderen is de coördinatie van bewegingen lastiger. Om goed de bewegingen van het paard te kunnen volgen, heb je een aantal dingen nodig. Een goede basisconditie, core stability en je moet je ledematen onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Ook ritmegevoel en balans zijn belangrijk. In onze lessen besteden we aandacht aan het aanleren van deze vaardigheden, onder meer door ruiterfitness. Daarnaast zien we veel kinderen met faalangst. Samen werken met je paard vereist tevens leiderschapskwaliteiten. Je moet eerlijk, duidelijk, voorspelbaar en consequent zijn om goed te kunnen samenwerken met een paard. Doorzetten als iets niet lukt en niet opgeven zijn tevens van belang. Corona heeft de situatie er niet beter op gemaakt. Kinderen hebben minder gesport en zijn angstiger. Daarom is het fijn en belangrijk dat we de manege, zij het aangepast, voor kinderen open hebben kunnen houden. Ik maak me ook zorgen over de druk op het groen in het gebied rond de manege. De sportvelden willen uitbreiden, er zijn woningen nodig en de Middelpolder wordt intensiever gebruikt voor recreatie. We pachten een aantal weilanden op de dijk waar onze pony’s vanaf het voorjaar kunnen grazen. Dat is belangrijk voor het welzijn van onze pony’s. De druk op de groene ruimte neemt toe, ik hoop dat we deze weilanden ook in de toekomst kunnen blijven gebruiken.”
Wat leren kinderen van het omgaan met pony’s?
“Omgaan en zorgen voor dieren, zoals pony’s, leert hen over verantwoordelijkheid. De communicatie met het paard gaat op een heel andere manier dan wij gewend zijn, namelijk via lichaamstaal. Daarnaast gaat het om samenwerken: het gaat niet alleen om wat jij wil, maar ook om wat het paard nodig heeft. Je moet alles stapje voor stapje uitleggen, zodat het paard mee kan en wil doen. Positief en eerlijk omgaan met paard is heel belangrijk, hij heeft namelijk geen idee. Daarnaast is het knuffelen op stal voor paard en kind heel waardevol. Bezig kunnen zijn met pony’s, samen met vrienden en vriendinnen, dat maakt de manege voor veel kinderen een belangrijke plek.”
Hoe komen jullie de coronamaanden door?
“Gelukkig kan de manege, zij het met aanpassingen, open blijven. Kinderen mogen nog steeds sporten in de buitenlucht en gelukkig hebben we een buitenbak. Voor kinderen is het fijn om in deze tijd met zoveel restricties, toch nog een uurtje per week naar de pony’s te kunnen. Voor ons is dat ook van belang: we hebben 29 paarden en pony’s. Ze hebben niet alleen dagelijks beweging en verzorging nodig, de rekeningen voor het voer en stro lopen gewoon door. De manege dichtgooien is daarom geen optie. De afgelopen weken hebben we een aantal keer de schema’s volledig moeten omgooien. De lessen in de avond zijn verplaatst naar overdag. Wekelijks krijgen 300 kinderen bij ons les. Het is een hele puzzel om iedereen de kans te geven om zijn of haar les te rijden. Ondanks al die wisselingen zijn onze klanten heel trouw. Daar zijn we ze heel dankbaar voor. Hetzelfde geldt voor de flexibiliteit en inzet van onze medewerkers en vrijwilligers.”
Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?
“Hans Buijze. Hij was vroeger mijn docent en mentor. Nu is hij voorzitter van de Groenraad Amstelveen en hij is actief voor Beschermers Amstelland. Onlangs werd de Amstelscheg uitgeroepen tot meest bijzondere landschap van Noord-Holland. Met de behoefte aan woningbouw, de druk op de sportvelden en de intensivering van het gebruik van het gebied voor recreatie, vraag ik me af hoe hij de toekomst ziet van de Amstelscheg en de Middelpolder. Wat kunnen mensen doen om dit gebied te helpen behouden en hoe blijven de natuurwaarden van dit gebied overeind?”