Paardrijden op Equito….

Als je kiest voor rijden op Equito, krijg je een veelzijdige ruiteropleiding. We leren je niet alleen goed rijden, maar ook het omgaan met en begrijpen van de pony’s hoort erbij. De lessen zijn afwisselend met aandacht voor rijtechniek (coördinatie en balans, gevoel voor ritme), ponyspelletjes en diverse thema’s. Bij de lagere groepen doen we soms voltige of ga je met z’n tweeën met een pony aan de slag. Zo leer je samenwerken, plannen maken en leiding geven (en het is heel leuk en gezellig). Bij de beginners doen we regelmatig een kwartiertje praktische theorie voordat de les begint. Bij de (half)gevorderden ga je ook springen en bitloos en met barebackpad rijden, of oefenen voor een show of dressuurwedstrijd. De (ver)gevorderden kunnen zelf meedenken over hun lesdoelen. Team Equito doet dus z’n uiterste best om voor jullie leuke lessen te maken. Maar we vragen ook wat van jou: zorg dat je op tijd bent voor je les, dus bij voorkeur een half uur, maar minimaal een kwartier voor aanvang van jouw les. Schenk ook eens positief aandacht aan jouw pony zoals knuffelen, extra borstelen of een ponymassage (en loop dus niet alleen zijn stal in om te zadelen en te rijden). Ga actief aan de slag met de tips die je krijgt tijdens de les. Volg eens een cursus of kom een middagje helpen op stal. Is er iets waar je tegen aan loopt (spannend, moeilijk) of zijn er juist onderwerpen waar je meer van wilt weten of die je wilt oefenen? Bespreek dit dan met jouw instructeur. Samen maken we Equito nog leuker en beter!

Als je paardrijdt, sport je samen met een prachtig dier. Wederzijds vertrouwen en begrip is hierbij essentieel. Maar dit komt niet vanzelf. Daarom biedt Equito je kansen om paardentaal te leren, samen te werken met en te zorgen voor onze toppony’s.

Dat begint al bij de cursus ponyvriendjes en het kwartiertje extra vooraf aan de beginnerslessen. Maar er is veel meer mogelijk! Zo organiseren we verzorgponyweken en ponykampen, waar je meer leert over de pony’s. Door het jaar heen kan je deelnemen aan verdiepingscursussen, zoals de ‘Basiscursus Natural Horsemanship’ en de cursussen ‘Freestyle’ en ‘Rijden met gevoel’. Voor de echte enthousiastelingen hebben we wekelijks de Young Leaders bijeenkomsten op woensdag (t/m 12 jaar) en zaterdag (12+) Hier staat samenwerken met elkaar en met de pony’s centraal rondom allerlei thema’s als voeding & gezondheid, grondwerk, een ponykeuring organiseren, lesplannen maken, et cetera. Interesse? Neem even contact op met Maaike of Iris.

Iedereen die op Equito rijdt, kan zich ontwikkelen tot hulptroep. Dit zijn ruiters die helpen bij de dagelijkse verzorging van de pony’s (poetsen, voeren, opzadelen, tuig poetsen etc.). Tijdens onze openingstijden ben je van harte welkom om ons te komen helpen. In de maand maart is het thema van de lessen “teambuilding”. Samenwerken met de pony’s en met elkaar staat centraal in de lessen de komende weken.

Paardrijden is geen individuele sport, zoals veel mensen denken.
Het is een contactsport met een bijzondere partner, het paard.
Paarden zijn al duizenden jaren met mensen samen. Mens en paard zijn in al die tijd heel goed op elkaar ingespeeld geraakt. Zo kunnen paarden als kuddedieren niet alleen de emoties, energie en intentie van andere paarden inschatten, maar begrijpen ze ook onze emoties, energie en intentie doordat ze onze lichaamstaal kunnen lezen en aanvoelen. Daarom is het samenwerken met een paard zo bijzonder.
Paardrijden is een sport, waarbij je diverse fysieke vaardigheden traint. Maar het is ook mentale training, waarbij je leert om non-verbaal te communiceren en leert leidinggeven op een positieve manier.
Paardrijden lijkt op dansen met jouw paard als danspartner!
Bij het paardrijden beweeg je samen met het paard. Samen gaan jullie op zoek naar harmonie. Jullie bewegen met een mooie energie in het ritme dat hoort bij de gang waarin het paard loopt: de stap is een viertact, de draf een tweetact en de galop een drietact.
Als ruiter ben je de ‘leidende danspartner’. Je bepaalt de gang, het ritme en de richting waarin jullie gaan en je helpt het paard om samen met jou in balans te bewegen. Als ruiter streef je er naar om in balans te zijn met het paard en voel je aan welke hulpen het paard van jou nodig heeft om allerlei bewegingen samen goed te kunnen uitvoeren. Het is als een dans waarin zowel paard als ruiter de bewegingen van de ander begrijpt en voorspelt, waardoor ze echt samen bewegen. Durf jij een dansje te wagen?