Nieuwsbrief Ponymanege Equito

Nr. 131 april  2024

Het voorjaar is van start en dan is het heerlijk om op Equito te zijn! De natuur wordt groen, vogels zingen en bouwen hun nesten. De pony’s glanzen je tegemoed in hun gladde zomervacht. Als ze nog aan het verharen zijn, komen de vogels bij de pony’s in de paddocks de haren oppikken om hun nestjes mee te bekleden. Wist je dat er op Equito ook allerlei andere wilde dieren leven? Zo wonen er bosuilen en kerkuilen, ijsvogeltjes, spechten, egels, bosmuisjes, konijnen, fazanten en zelfs een bunzing!Ondertussen bruist het van de gezelligheid en van de activiteiten op de manege. Aanmelden voor activiteiten kan uitsluitend via de Equito Manegeplan App. Ook maken we dit voorjaar meer ruimte voor privélessen of duolessen, waarin van alles mogelijk is. Lijkt het jouw ook leuk om eens te helpen bij het verzorgen van de pony’s? Tijdens openingstijden ben je als Equito-ruiter van harte welkom als ‘hulptroep’!

naar boven ^

Neem eens een privéles!

Rijden in de groepsles is leuk, leerzaam en gezellig. Maar soms wil je iets graag extra oefenen of gewoon wat extra aandacht van de instructeur. Dan is een privéles ideaal! Bij een priveles is van alles mogelijk, zowel op als naast de pony. Denk maar aan:

  • Houding & zitles: als jij goed zit, kan je pony fijner lopen, snapt hij je hulpen beter en hebben jullie samen meer plezier!
  • Galoples: vind je galop een beetje spannend? Of wil je beter leren zitten in galop? Dan is dit een aanrader!
  • Proefje oefenen voor de wedstrijd
  • Balkjes lopen of springles
  • Dressuurles met een specifiek onderwerp als tact, stelling & buiging, zijgangen of nageeflijkheid,
  • Natural Horsemanship les: bitloos en met de barebackpad rijden.
  • Spelen in vrijheid (loswerken): ga samenwerken met een pony die helemaal los in de bak loopt. Leer ‘praten’ met het paard met lichaamstaal. Kan jij hem uitnodigen om met je mee te doen?
  • Horse agility (grondwerkles): ga samen met jouw pony alle obstakels in de bak verkennen en leer om een echte, fijne kuddeleider te zijn.
  • Houding en zitles op Equito’s Joker (zie elders in deze nieuwsbrief)

Privelessen kan je zelf inplannen met de Equito Manegeplan app. Ga in de app naar ‘afspraken’, ‘les aanvragen’ en kies voor het tabblad ‘privé’. Schrijf in de opmerking erbij wat je graag wil oefenen in de les. Let op: een lesaanvraag is pas definitief, als de aanvraag door ons is goedgekeurd! Een privéles kost voor Equito-ruiters € 40.- per half uur. Je kan ook een duoles boeken, dus met z’n tweetjes voor € 70,- per half uur. Zet dit er dan wel duidelijk bij in jouw aanvraag (duoles en met wie).

naar boven ^

Even voorstellen: Equito’s Joker!

Joker is onze allernieuwste aanwinst en is geschikt voor elke ruiter. Joker is een mechanisch paard. Hij laat je ervaren hoe jouw houding en zit werken en hoe je die kan verbeteren. Joker laat je merken of je recht in het zadel zit, of je een goed tempo en ritme kan aangeven, of je meezit in de beweging. Met Joker train je jouw balans, timing, coördinatie en ruitergevoel. Hij geeft je heel direct en eerlijk feedback, die je een-op-een kan toepassen in het paardrijden. Zo leer je als ruiter snel beter zitten en hulpen geven en dus beter rijden. Dat is heel fijn voor jou, maar zeker ook voor de pony’s! Zij kunnen jou beter begrijpen en ze kunnen makkelijker en soepeler lopen als jij beter zit! Je kan Joker gebruiken om gewoon beter te leren rijden in stap, draf en galop, maar ook voor vergevorderde ruiters om te oefenen met teugelcontact, verzameling en zelfs vliegende wissels! Bij het geven van lessen met Joker maken onze instructeurs gebruik van hun kennis als ORUN-instructeur, maar we maken ook gebruik van technieken van Centered Riding en Dressage Naturally. Met een privéles op Joker kom je echt verder! We zullen Joker ook gaan inzetten in specifieke cursussen, zoals de cursus “Rijden met gevoel”. Heb je interesse? Boek een privéles op Joker via de Equito Manegeplan app of neem even contact op met Maaike.

naar boven ^

Verzorgponyweek 15 t/m 19 juli 2024

Tijdens deze week krijg je een vaste verzorgpony, waar je elke dag tussen 10:00 en 14:00 uur een uur op mag ‘vrij-rijden’. Uiteraard zorg je deze week goed voor jouw pony: poetsen, stal uitmesten, tuig schoonmaken, grondwerk doen, grazen met de pony, ponymassage, etc. Tussendoor kan je meedoen met workshops die wij organiseren (bijvoorbeeld invlechten, bandageren, longeren, pony-EHBO), maar dat hoeft dus niet. De deelnemers zijn elke dag welkom vanaf 8:00 uur tot (uiterlijk) onze sluitingstijd. De uren waarop je kan rijden staan vast, de rest is meer vrijblijvend. De verzorgpony week is geschikt voor (half)gevorderde ruiters vanaf 12 jaar. Let op: de lagere scholen hebben deze week nog school, maar veel middelbare scholieren hebben al geen lessen meer. Check dus vooraf goed of je mee kan doen! Deelnemen aan de verzorgponyweek kost € 200,- . Meld je snel aan via de Equito Maneplan app. (week 29) Geef daarbij 3 voorkeurspony’s op. Elke pony kan maar door één ruiter gekozen worden!

naar boven ^

Basiscursus Natural Horsemanship

Goed samenwerken kan alleen als je elkaar goed begrijpt. Leer de ponytaal en kijk eens door de ogen van een pony! Je gaat samen met de pony’s aan de slag met grondwerk, vrienden worden op stal, een obstakelparcours afleggen, etc.. De laatste les ga je bitloos rijden met de barebackpad! Zo bouw je een band op met de pony’s, leren jullie elkaar goed begrijpen en hebben jullie samen veel plezier. De cursus bestaat uit vier lessen op zaterdag 15, 22, 29 juni en 6 juli van 11:00 tot 13:00 uur. Iedereen die het leuk vindt om bij de pony’s te zijn, kan meedoen, deelname kost € 120,-. Voor aanmelden ga in de Equito Manegeplan App naar week 24.

naar boven ^

Basiscursus springen

Vind je springen leuk en wil je graag meer springervaring opdoen? Dan is deze cursus echt iets voor jou! In vier lessen oefen je de verlichte zit, leer je balkjes draven en ‘kruisjes’ en ‘stijltjes’ springen en goed sturen tussen de hindernissen. Deze cursus sluit aan bij de Bixie & Friends springstempels en springparcoursen. De cursus is op woensdag 5, 12, 19 en 26 juni van 18:00 tot 19:00 uur (week 23 in de App). Deelnemen kan vanaf ‘minstgevorderd’ en de cursus kost € 120,-. Hou er rekening mee dat je na de les jouw pony nog af moet zadelen en even meehelpt om al het springmateriaal weer netjes op te ruimen.

naar boven ^

Freestyle cursus

Tijdens deze cursus verdiep je je in de freestyle methode van Emiel Voest. Je leert met het paard omgaan en trainen vanuit de belevingswereld van het paard. Naast een stukje theorie, ga je vooral veel in de praktijk aan de slag. Leer communiceren als een paard tijden het ‘loswerken’, waarbij je samenwerkt met een paard dat los in de rijbaan loopt. Vervolgens verdiep je jullie samenwerking met grondwerk en ‘cirkelen’. In vijf avonden ontwikkel je zo jouw unieke band met het paard. De cursus is op vrijdag 14, 21 en 28 juni, 5 en 12 juli van 18:00 tot 20:00 uur. De cursus is voor jongeren en volwassenen vanaf 13 jaar, deelname kost € 200,-, maximaal 6 deelnemers, aanmelden via de app (week 24).

naar boven ^

Introductiecursus cross (eventing)

Deze korte cursus van drie lessen is bedoeld om je kennis te laten maken met de meest veelzijdige tak van paardensport. Een eventingwedstrijd bestaat uit een dressuurproef, een springparcours en een crosscountry. Aangezien dressuur en springen in de reguliere lessen al aan bod komt, richten we ons in deze cursus op het kennismaken met het springen van cross-hindernissen. Zo kun je kennismaken met een ‘puntje’ een ‘smalletje’ een ‘haag’ of een ‘heksenoog’. Deze cursus is alleen geschikt voor gevorderde ruiters met voldoende springervaring. Er is maar plek voor zes ruiters, dus wees er snel bij. Tijdens deze cursus is het dragen van een bodyprotector verplicht. Deze is in overleg bij ons te leen. De cursus vindt plaats op woensdag 3, 10 & 17 juli van 17:30 tot 19:00 uur (inclusief op- en afbouwen) en kost € 120,- (Equito Manegeplan App week 27).

naar boven ^

Ponykamp Natural Horsemanship 29 april t/m 3 mei

Naast gewoon rijden, ga je ook bitloos en zonder zadel rijden, doe je grondwerk en loswerken (freestylen), doen we ruiterfitness en een behendigheidsparcours en nog veel meer. De ponykampdagen zijn van 9:00 tot 15:30 uur, maar je mag altijd eerder komen (vanaf 8:00 uur) of wat langer blijven om te helpen met het verzorgen van de pony’s. Deelname kost € 300,- . Inschrijven kan via de Equito Manegeplan App (week 18). Let op, er zijn voor dit kamp nog maar een paar plekjes beschikbaar.

naar boven ^

Springwedstrijd dinsdag 7 mei

Er zijn nog een paar plekjes vrij. Kijk voor meer info in de vorige nieuwsbrief.

naar boven ^

Hemelvaartscursus Rijden met gevoel

Tijdens deze vierdaagse cursus van donderdag 9 t/m zondag 12 mei ga je dieper in op het rijden in connectie met jouw paard. Deze cursus is geschikt voor (half)gevorderde ruiters vanaf 13 jaar. Deelname kost € 350,-. Inschrijven via de Equito Manegeplan App (weeknr. 19). Gevorderde ruiters die niet bij Equito rijden, maar wel mee willen doen, zijn in overleg welkom.

naar boven ^

Open Dag, zondag 2 juni: Equito op vakantie!

Tijdens onze open dag is het thema dit jaar “Equito op vakantie!”. Iedereen is welkom om op Equito een dagje vakantie te vieren samen met de pony’s! Tijdens de eerste brainstorm zijn al diverse leuke ideeën voor shows en spelletjes geopperd. Heb jij ook een leuk idee? Laat het weten aan ons instructeursteam of de stalmedewerkers!

Voor ons spelletjestoernooi zijn we op zoek naar ruiters die het leuk vinden om de hele dag in een team actief te zijn met allerlei ponyspellen. We zoeken 4 ruiters van elk niveau. Wil je meedoen? Meldt je dan snel aan per email! Deelname is gratis, maar we verwachten wel dat je sportief bent, teamspirit hebt en de hele dag aanwezig kan zijn.

naar boven ^

Paardrijden op Equito deel 3: mag ik deze dans van jou?

Paardrijden is geen individuele sport, zoals veel mensen denken.
Het is een contactsport met een bijzondere partner, het paard.
Paarden zijn al duizenden jaren met mensen samen. Mens en paard zijn in al die tijd heel goed op elkaar ingespeeld geraakt. Zo kunnen paarden als kuddedieren niet alleen de emoties, energie en intentie van andere paarden inschatten, maar begrijpen ze ook onze emoties, energie en intentie doordat ze onze lichaamstaal kunnen lezen en aanvoelen. Daarom is het samenwerken met een paard zo bijzonder.
Paardrijden is een sport, waarbij je diverse fysieke vaardigheden traint. Maar het is ook mentale training, waarbij je leert om non-verbaal te communiceren en leert leidinggeven op een positieve manier.
Paardrijden lijkt op dansen met jouw paard als danspartner!
Bij het paardrijden beweeg je samen met het paard. Samen gaan jullie op zoek naar harmonie. Jullie bewegen met een mooie energie in het ritme dat hoort bij de gang waarin het paard loopt: de stap is een viertact, de draf een tweetact en de galop een drietact.
Als ruiter ben je de ‘leidende danspartner’. Je bepaalt de gang, het ritme en de richting waarin jullie gaan en je helpt het paard om samen met jou in balans te bewegen. Als ruiter streef je er naar om in balans te zijn met het paard en voel je aan welke hulpen het paard van jou nodig heeft om allerlei bewegingen samen goed te kunnen uitvoeren. Het is als een dans waarin zowel paard als ruiter de bewegingen van de ander begrijpt en voorspelt, waardoor ze echt samen bewegen. Durf jij een dansje te wagen?

naar boven ^