Informatie dressuurwedstrijden op Equito

Wil je wel eens meedoen met een echte dressuurwedstrijd? Hier lees je in het kort hoe dat moet. Je kunt meedoen met wedstrijden als je minimaal bij de “minst-gevorderden” rijdt. Als je na het lezen van dit verhaal nog vragen hebt, kun je altijd terecht bij Maaike of Axel. Alle reglementen, proeven en theorie staan uitgebreid beschreven in het boekje “Leer paardrijden met plezier” van de KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie). Dit boekje kan je voor € 14,95 kopen bij Equito.

Wat is een dressuurproef?
Bij een dressuurwedstrijd mag je alleen in de bak met jouw pony een proefje rijden. Gelukkig is er altijd wel altijd iemand in de bak die voorleest wat je moet doen. Bij je eerst wedstrijdjes hoef je alleen maar te stappen en te draven en figuurtjes te rijden, zoals een grote volte en een gebroken lijn. Een jury kijkt of je alles heel netjes doet. Voor elk onderdeel geeft de jury een cijfer. De jury kijkt bijvoorbeeld of de volte netjes rond is en of je pony netjes doorloopt. Ook kijkt de jury of je netjes op je pony zit en of je de goede hulpen geeft, zoals aandrijven en netjes sturen. Alle cijfers worden bij elkaar opgeteld. En je begrijpt het al, degene met de hoogste punten wint.

Wat zijn promotiepunten?
De deelnemers van de wedstrijd worden op niveau ingedeeld. Het zou niet eerlijk zijn als je jouw eerste wedstrijd moet rijden tegen iemand die al vijf jaar ponyrijdt. Je begint in de klasse F1 en je kunt uiteindelijk zelfs door tot de F15! Je kunt in een hogere klasse terecht komen door het behalen van promotiepunten. Als je voor alle onderdelen in je proefje gemiddeld een zes haalt, behaal je in totaal 210 punten. In dat geval heb je een promotiepunt gehaald. Je krijgt dan een stempel in je ruiterpaspoort. Je moet twee keer een promotiepunt halen om naar een hogere klasse te mogen (bij de F1 en F2 hoef je maar één promotiepunt te halen). Vanaf de F9 moet je drie promotiepunten halen per niveau.

Diploma’s en theorie
Bij de even proeven (F2, F4, F6, enz.) hoort ook het halen van een diploma. Hiervoor moet je ook een beetje theorie leren. Voor jouw F2-diploma moet je bijvoorbeeld de letters van de bak en de rijbaanregels weten. Ook moet je weten hoe enkele figuren als een ‘grote volte’ of een ‘gebroken lijn’ eruit zien. Je krijgt hier op de wedstrijddag (meerkeuze)vragen over. Axel of Maaike lezen de tien vragen voor en jij kruist steeds het goede antwoord aan. Maar let op: je mag maximaal 3 fouten maken in je theorie

Inschrijven
Let goed op de nieuwsbrieven, de website en het mededelingenbord. Hierop staat wanneer er weer een wedstrijd is en wanneer je kunt inschrijven. Als je mee wilt doen, stop je jouw ruiterpaspoort en het startgeld in een envelop. Op de envelop schrijf je jouw naam en de naam van drie pony’s waarop je het liefst de wedstrijd zou willen rijden. Deze envelop doe je in de brievenbus tegenover de zadelkamer.
Soms gebeurt het dat er te veel kinderen inschrijven voor een wedstrijd. Dan moeten we loten wie er mee mogen doen. Als je pech hebt en uitgeloot bent, mag je in ieder geval meedoen met de volgende wedstrijd.

Oefenen
Natuurlijk oefenen we jouw proefje een keer in de les. Maar het is handig als je zelf de proef thuis ook een beetje leert. Je kunt bijvoorbeeld met krijt een minibak op straat tekenen met de bakletters erbij. Je kunt dan je proef een paar keer lopen, zodat je precies weet wat je moet doen. Zo voorkom je dat je een foutje maakt in de proef, bijvoorbeeld omdat je een beetje zenuwachtig bent.
Om een oefenbak te maken, teken je met krijt een rechthoek op de grond. Vervolgens zet je de bakletters er bij. Je begint met de letter A en dan ga je tegen de klok in de andere letter op schrijven. Hier is een heel handig ezelsbruggetje voor: Alle Friese Boeren Met Centen Hebben Een Koe. De X Zit altijd in het midden van de bak.

Kledingtips
Op een dressuurwedstrijd moeten jij en je pony er netjes uit zien. Op officiële wedstrijden hoort de ruiter een zwart rijjasje aan te hebben met een witte rijbroek en een witte blouse. Hier horen ook nog witte handschoenen en een witte plastron (een soort sjaaltje) bij en natuurlijk rijlaarzen en een cap.
Maar voor een FNRS-wedstrijd is dit absoluut niet nodig. Je moet er wel verzorgd uit zien en daarbij gelden enkele regeltjes:
• Een goedgekeurde cap is natuurlijk altijd verplicht (met keurmerk CE EN 1384)
• Draag bij voorkeur laarzen of anders chaps met jodphurschoenen. Zorg er in ieder geval voor dat wel je laarzen of chaps netjes schoon zijn.
• Draag een rijbroek (bijvoorkeur een effen broek in een neutrale kleur)
• Handschoenen zijn niet verplicht, maar als je handschoenen draagt, moeten ze wit zijn. Als je met donkere handschoenen op een donker paard zit, kan een jury jouw handhouding van een afstand moeilijk beoordelen.
• Draag als bovenkleding bij voorkeur je Equito-tenue (trui + polo) of anders een effen sweater of een witte blouse met lange mouwen), waarbij de jury jouw houding goed kan beoordelen. Dus geen slobbertruien of truien met capuchon. Doe lang haar bijvoorkeur in een staart of draag eventueel een haarnetje en draag geen sieraden als oorbellen of kettingen (dat mag helemaal niet als je ponyrijdt).
• Nog een regel vanuit de FNRS: als je wel een zwart wedstrijdjasje draagt, dan hoor je ook echt het hele officiële wedstrijdtenue te dragen, dus met witte blouse, plastron, handschoenen en rijbroek!

Pony mooi maken
Ook jouw pony moet er netjes uit zien tijdens een wedstrijd. De dag voor de wedstrijd helpen enkele kinderen altijd om de witte beentje van de pony’s netjes te wassen en om al het tuig mooi te poetsen. Op de wedstrijddag zelf poetsen de ruiters hun eigen pony’s. Meestal rijden er meerdere ruiters op één pony, zodat jullie elkaar een beetje kunnen helpen. Op de wedstrijddag ben je vanaf 8.30 uur ’s ochtends welkom om de pony mooi te maken. Maar als je pas ’s middags rijd, kun je natuurlijk ook wat later komen. De pony’s moeten goed worden gepoetst, zodat ze mooi glanzen. Maar ook hun manen en staart moeten worden ‘uitgeplozen’ en als je wilt, mag je er zelfs vlechtjes in maken. Vraag de eerste keer wel even hulp van iemand die dit al eerder gedaan heeft. Er lopen altijd genoeg ‘hulptroepen’ rond op een wedstrijddag om je te helpen.

De wedstrijddag
Kijk een week voor de wedstrijd op de startlijst die op de manege hangt. Hierop staat op welke pony je rijdt en hoe laat je moet starten. Let op: er staat altijd boven hoe laat jouw groep mag losrijden. Zorg dat je minimaal een kwartier voor het losrijden op de manege bent. Tijdens het losrijden mag je met een groepje even rijden, net als aan het begin van de les. Als het tijd is blijft de eerste deelnemer in de bak en de andere pony’s gaan even terug naar stal. De ‘hulptroepen’ vertellen je precies wanneer je jouw pony moet halen. Als je in de bak komt, mag je altijd eerst even een rondje rijden. Als de jury een seintje geeft begint de voorlezer te vertellen wat je moet doen. Probeer alle figuurtjes zo netjes mogelijk te rijden. Gaat er iets mis? Dat geeft niets, luister goed naar de voorlezer en ga gewoon verder met je proefje.
Als iedereen uit jouw rubriek gereden heeft, volgt de prijsuitreiking. De jury geeft dan meestal ook nog wat tips voor een volgende wedstrijd. Bovendien krijgt iedereen dan zijn ‘protocol’ Hierop staan al je punten en meestal heeft de jury daar ook nog opmerkingen en tips bij geschreven. Leuk en leerzaam om naar te kijken. Dan weet je waar je in de lessen nog beter op kunt oefenen.