Ponyvriendjescursus voor beginnende ruiters

Startende ruiters beginnen bij Ponymanege Equito met de cursus Ponyvriendjes: Je maakt kennis met de pony’s en leert meer over ponygedrag. Je gaat voltigeren en leert de basis van het ponyrijden. Na afronding van de cursus kan je doorstromen naar de wekelijkse lessen.

De cursus ponyvriendjes bestaat uit vijf lessen van twee uur, met elke keer een ander thema. Je krijgt het boekje “Mijn eerste paardrijles“ en je maakt jouw eigen ponyvriendjesmap.

Tijdens de eerste les maak je kennis met de pony’s en de manege. Bij de rondleiding mag je vader of moeder nog gezellig even meelopen. Daarna ga je lekker zelf aan de slag. Je mag de pony’s aaien en leert hoe je ze goed poetst. Daarna ga je ‘voltigeren’. Hierbij doe je allerlei kunstjes op de rug van een pony. Zo oefen je jouw balans en wen je aan de beweging van de pony.

Bij Les 2 leer je van alles over ponygedrag en de ‘ponytaal’. Je gaat samenwerken met de pony tijdens het ‘grondwerk’. Hierbij wandel je met de pony door een parcours, waarbij jullie bijvoorbeeld samen slalommen en over een zeiltje lopen. Daarna is het tijd voor jouw tweede voltigeles.

Bij Les 3 leer je hoe jezelf en je pony klaar maakt om te gaan rijden. Je gaat opzadelen en het hoofdstel indoen. Je leert hoe je opstijgt en de beugels op maat maakt en je gaat lekker rijden!

Bij les 4 leer je de pony’s beter kennen: welke kleur zijn ze? Wat zijn aftekeningen? Daarna mag je rijden. Je leert ‘lichtrijden’ in draf en we oefenen manegefiguurtjes als ‘grote volte’, ‘van hand veranderen’ en ‘gebroken lijn’.

De laatste les vragen we jouw vader of moeder om ook mee te doen. Jullie gaan samen spelletjes doen om meer te leren over pony’s en ponyrijden. Daarna ga je lekker rijden en kan je laten zien wat je al geleerd hebt. Misschien mag je zelf al even in galop of ga je voetballen samen met de pony!

Praktische info Ponyvriendjescursus

  • De cursus is geschikt voor kinderen van 7 t/m 12 jaar.
  • De cursus bestaat uit 5 lessen van 2 uur.
  • Per cursus doen maximaal zes kinderen mee, zodat iedereen veel aandacht krijgt.
  • Deze cursus wordt meerdere keren per jaar en op verschillende dagen en tijden gegeven, zodat er voor iedereen een mogelijkheid is om mee te doen.
  • Als je op de wachtlijst staat, ontvang je per email uitnodigingen voor de cursus ponyvriendjes.
  • De cursus kost € 180,-. Dit is inclusief lesboekje, lesmap en lenen van paardrijlaarzen en cap (indien gewenst).
  • We nodigen de ouders uit om aanwezig te zijn bij de rondleiding aan het begin van les 1. Bij de laatste les vragen we een ouder om hierbij aanwezig te zijn. Bij de jongere kinderen zullen de ouders soms thuis een beetje moeten helpen met het lezen en maken van de Ponyvriendjesmap
  • Na afronding van de cursus kunnen de kinderen doorstromen naar de wekelijkse ponyrijlessen van 1 uur.

Op Equito streven we ernaar onze ruiters een veelzijdige ruiteropleiding te bieden. Naast de gewone lessen organiseren we diverse activiteiten. Dressuur, springen, voltige, natural horsemanship, Young leaders program, buitenrijden, ruiterbewijs halen, F-proefjes rijden en nog veel meer. We moedigen de kinderen aan om te helpen bij het verzorgen voor de pony’s, zodat we samen met onze ruiters voor het welzijn van onze pony’s zorgen. Heb je nog vragen, neem even contact op met de manege.