Young Leaders Ponyclub

Ruiters die écht alles van paarden en pony’s willen weten, kunnen meedoen met het KNHS-young leaders Program op ponymanege Equito. Door samen voor de pony’s te zorgen, ontwikkel je ongemerkt vaardigheden als samenwerken, doorzettingsvermogen, communiceren en verantwoordelijkheid dragen. Daar heb je ook buiten de manege veel voordeel van. Maar ondertussen heb je vooral gewoon heel veel plezier met jouw vrienden en met de pony’s!

Het Young leaders program kent 4 niveau’s. De indeling hiervan gebeurt op basis van leeftijd en ervaring. Op ieder niveau hou jij je bezig met verschillende onderwerpen. Als je over een onderwerp genoeg kennis en ervaring hebt opgedaan verdien je een badge in jouw Young Leaderspaspoort. Na het behalen van minimaal acht van de tien badges kan je doorstromen naar het volgende niveau. Hieronder een overzicht van de onderwerpen per niveau. Elk volgend niveau is dus een verdieping van jouw kennis en kunde en vraagt meer verantwoordelijkheid en zelfstandigheid.


Young leaders lessen
De bijeenkomsten zijn elke week op woensdag en zaterdag . Dan staan onze coaches voor je klaar om met je aan de gang te gaan. Je mag zelf weten of je alleen op woensdag of zaterdag wil komen of op beide dagen. Daarnaast ben je ook op andere dagen van harte welkom om te komen helpen op de manege. 

Niveau 1
Je gaat lekker met de pony’s en op stal aan de gang: Je gaat poetsen en toiletteren, doet ‘grondwerk’ met een pony, helpt voeren en tuig schoonmaken, opstrooien en nog veel meer. Je leert spelenderwijs over het gedrag van de pony’s en leert goed voor ze zorgen. Ook leer je hoe je andere ruiters op stal helpt en hoe je kan assisteren bij de beginnersles.

Niveau 2
Niveau 2 sluit direct aan op niveau 1, je leert nu meer achtergrondkennis en extra vaardigheden, zoals ponymassage, longeren, zelfstandig voeren, ponygezondheidscheck, ruiterfitness en nog veel meer. We hopen dat je daarnaast ook regelmatig op de manege kan komen helpen. We zullen je nu soms vragen om te helpen bij activiteiten en wedstrijden e.d. Soms doen we een speciaal project, zoals een show maken voor de Open dag of ponyfilmpjes maken.

Niveau 3
Op dit niveau heb je al veel ponykennis en -kunde opgedaan. Je gaat nu meer zelfstandig aan de slag met en rond de pony’s en in de stal. In overleg met jouw coach verdiep je je in verschillende onderwerpen, zoals zadel passen, trainingsplan maken, pony-EHBO, lesplan maken etc. Daarnaast help je mee met het bedenken en organiseren van activiteiten, zoals shows voor de Open dag, ponykampdagen, Young Leaders lessen voor niveau 1 & 2, hulptroepenweekend en cursussen. Ook kan je nu een paar keer per jaar meehelpen op bijzondere evenementen. Afgelopen jaren waren onze Young leaders betrokken bij o.a. Jumping Amsterdam, S.G.W. Amsterdamse Bos en het Noordhollands Kampioenschap in Hoofddorp. De deelnemers en coaches bekijken samen over welke onderwerpen workshops georganiseerd. Denk bijvoorbeeld aan een cursus paardenmassage, bandageren, paarden-beoordelen ‘loswerken’ en longeren met dubbele lijnen. Deelnemers houden hun vorderingen zelf bij met hun persoonlijke Young Leaders Map. Ook bestaat er de mogelijkheid om elders ervaring op te doen. Zo is één van onze young leaders op zomestage geweest bij de Dressuurstal van Baalen, van de olympische amazones Coby en Marlies van Baalen. Ook mag je een keertje mee als ‘groom’ als Maaike met Vjesta op wedstrijd gaat

Niveau 4
Dit is een individueel traject voor ruiters die zich nog meer willen verdiepen in en inzetten voor de paardensport op Equito en daarbuiten. In overleg met hun coach zetten de deelnemers zelf een traject uit. Hierbij kan je denken aan een trainingsplan maken (en uitvoeren) voor een manegepony, deelname aan de wedstrijdcommissie, (helpen) ontwikkelen van een cursus voor onze ruiters, coachen van young Leaders, activiteiten, organiseren en deelname aan een ruiterforum van de KNHS. Deelnemers vullen hun Young Leaders map aan met hun eigen portfolio. Zo kan je ook voor werk en opleidingen buiten de paardensport aantonen over welke competenties je beschikt dankzij jouw inzet voor de paardensport!