Maaike en Axel

Maaike en Axel zijn de eigenaren van de manege. Ze stellen zich hieronder aan jullie voor:

Hoi, ik ben Maaike van Rijn. Samen met Axel ben ik Ponymanege Equito begonnen. Als kind al wilde ik alles leren over paarden en pony’s. Ik was ‘hulptroep’ op manege Ambri, op dezelfde plek waar nu Equito zit! Samen met mijn vriendinnen maakte ik toen al plannen voor de leukste manege van Nederland. Sommige van die plannen zie je nu terug op Equito: kijk maar eens naar de zadelkrukken in de kantine! Mijn belangrijkste leermeester was Bento: een kleine haflinger die eigenwijzer was dan Ukkie en net zo lief als Sammy. Ik probeer van Equito de allerleukste manege te maken, waar ruiters en pony’s samen veel plezier hebben. Je krijgt hier een goede ruiteropleiding, maar daarnaast kun je ook van alles doen met en leren over de pony’s!

Maaike heeft het instructeursdiploma wedstrijdsport van de KNHS gehaald (ORUN niveau 4). Daarnaast is ze Centered Riding Instructeur (level2) en is ze Freestyle-instructeur. Ze volgde de specialisatie voor voltige-instructeur en ‘aangepast paardrijden’ (voor mensen met een beperking) en ‘motorisch leren’, is Young Leaders coach en heeft haar BHV-bevoegdheid. Ze probeert steeds nieuwe kennis op te doen en deze te verwerken in de manegelessen. Hoewel haar hart bij de eventingsport ligt, rijdt ze met haar eigen paarden tegenwoordig op hoger niveau dressuur. Maaike zit in de ledenraad van de FNRS (branche-organisatie voor maneges). Net als Axel is Maaike afgestudeerd als bioloog. Ze heeft zich daarbij gespecialiseerd in o.a. ethologie (gedragsleer) en didactiek. Ook heeft ze paardenboeken vertaald en als journalist voor diverse paardentijdschriften gewerkt.

Ik ben Axel Groenveld. Samen met Maaike run ik nu al heel wat jaartjes de manege. Als jongen vond ik het altijd al geweldig om te helpen met de verzorging van de dieren van de kinderboerderij. Ik reed ook paard, maar uiteindelijk vond ik wilde dieren als reptielen, amfibieën en vogels toch interessanter en werd ik bioloog. Toen ik Maaike leerde kennen, heb ik het paardrijden weer fanatiek opgepakt. Al snel had ik mijn eerste paard Mönes, een stoere zwartbles Gelder, waarmee ik veel avonturen beleefd heb. Met Dirk doe ik nu ook van alles: springen, crossen, soms een dressuurwedstrijd, maar vooral ook lekker buitenrijden! Op de manege ben ik manusje-van-alles: ik onderhoud het terrein en de gebouwen, verzorg de paarden, doe de administratie en geef les.

Axel is ORUN gediplomeerd instructeur, BHV-er, parcoursbouwer en springjury. Als bioloog heeft hij jarenlang de landelijke coördinatie gedaan van het Meetnet Reptielen en daarbij veel vrijwilligers aangestuurd en voorlichting gegeven. Daarnaast heeft hij zich gespecialiseerd in gedragsleer (ethologie) en wetenschapsjournalistiek. Van zijn vader kreeg hij een perfecte opleiding tot klusjesman!